У класичному виноробстві відокремлена від соку
мезга
Мезга – маса роздавлених ягід винограду, що включає сік, м'якоть, шкірку та кісточки, іноді – гребені винограду. Вихідний продукт виноробства при виготовленні вина. Розрізняють вихідну мезгу та мезгу, що залишається після відділення виноградного сусла.
https://ua.wikipedia.org › wiki › Мезга
Мізга – Вікіпедія
вважається відходом, викидається чи використовується для виробництва дистилятів – чачі, граппи тощо. д. Але якщо міцний алкоголь не потрібен, можна зробити друге вино з макухи в домашніх умовах. Підійдуть вичавки винограду, яблук, смородини або будь-яких інших фруктів.19 жовт. 2016 р.Куди можна використовувати як добрива макуху винограду?
Макуха складають у компостну яму, змішують з мінеральними добривами, гноєм або перегноєм і залишають до повного дозріванняотримуючи на виході чудове добриво. Виноградна макуха містить у собі: калій -30%, фосфорна кислота – до 10%. Виноградну макуху можна використовувати для приготування компосту.
Чим корисна виноградна макуха?
Виноградна макуха містить вітаміни – холін, рибофлавін, нікотинову кислоту, тіамін, вітамін С. При цьому кількість холіну в ньому набагато перевищує вміст його в зерні кукурудзи.